Haluatko valmistaa herkullisia jälkiruokia kotiloissa? Jos vastasit myöntävästi, olet oikeassa paikassa. Artikkelissa annamme ohjeita ja vinkkejä suussa sulavien sorbettien valmistamiseen. Kaikki tarvittavat välineet löytyvät todennäköisesti omasta keittiöstäsi. Kokeile vaikka kaikkia ja löydä suosikkireseptisi.
Raikas sitruunasorbetti
Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja 2 dl sokeria. Liota yhtä liivatelehteä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia, purista ylimääräinen vesi liivatteesta pois ja lisää se kuumaan sokeriliemiseokseen. Pidä kattilaa kylmässä vedessä, jotta liemi jäähtyy mahdollisimman nopeasti. Vatkaa seosta välillä, lisää noin desilitra sitruunamehua ja ruokalusikallinen glukoosia.
Kaada tämän jälkeen koko seos jäätelökoneeseen ja jäädytä sorbettia vähintään 20 minuuttia tai niin kauan, kunnes se on rakenteeltaan kiinteää. Laita sen jälkeen seos pakastimeen muutamaksi tunniksi. Annostele sorbettia annoskulhoihin noin jäätelöpallollisen verran. Halutessasi voit koristella annoksen tuoreen mansikan viipaleilla ja keitetyllä sitruunan kuorella.
Makea mansikkasorbetti
Tähän makeaan mansikkasorbettiin tarvitset noin 0,8 litraa tuoreita, tai noin 200 grammaa pakastettuja ja hieman sulaneita mansikoita, 1 desilitran sokeria, 1 ruokalusikallisen sitruunamehua ja 1 desilitran vettä.
Tämä sorbetti valmistuu käden käänteessä. Aloita soseuttamalla mansikat. Kaada sen jälkeen loput aineet kulhoon, ja sekoita koko seosta muutaman sekunnin ajan. Laita sose pakastimeen jäähtymään. Tarjoile sorbetti kylmänä ja koristele annos vaikka mintunlehdillä.
Mehukas viinimarjasorbetti
Tähän viinimarjasorbettiin tarvitset desilitran vettä, desilitran sokeria, 2,5 desilitraa vadelmia ja saman verran punaherukoita, sekä yhden munanvalkuaisen. Jos haluat valmistaa suuremman annokset, tuplaa ainemäärät.
Aloita tämän sorbetin valmistus kiehauttamalla vesi ja sokeriliemi. Jäähdytä seos, lisää mukaan marjat, ja soseuta seos sauvasekoittimella. Vaahdota tämän jälkeen valkuainen kovaksi, ja sekoita se marjaseoksen joukkoon. Tämän jälkeen siirrä seos jäätelökoneeseen, ja työstä sillä noin 20 minuutin ajan. Jäähdytä seos pakastimessa.
Panosta raaka-aineisiin ja työvälineisiin
Jos haluat sorbetistasi erityisen maukasta, panosta laadukkaisiin ja tuoreisiin raaka-aineisiin. Paras sorbetti syntyy itse kasvatetuista hedelmistä tai marjoista, jotka tietenkin käytetään sorbettiin mahdollisimman tuoreena. Jos haluat kokeilla eksoottisempia makuja, kuten mangoa, ei tuoreita hedelmiä välttämättä ole ympäri vuoden saatavilla. Tällöin voit tietysti tarvittaessa käyttää myös purkkihedelmiä. Mausteet ja koristeet, kuten mintunlehdet, voit kasvattaa vaikka sisätiloissa ympäri vuorokauden.
Myös kodinkoneisiin kannattaa panostaa, mutta jäätelökoneen hankkiminen satunnaisen sorbettiharrastuksen vuoksi ei ole välttämätöntä. Ainekset voi sekoittaa myös tehosekoittimella, tai tarvittaessa myös sauvasekoittimella. Sorbetin annostelussa suuri apu on jäätelökauha, sillä sen avulla voit luoda kauniita palloja ja siten myös upeita sorbettiannoksia. Sorbetit ovat yleensä värikkäitä, joten sorbetin kaunis väri tulee ehkä parhaiten esiin valkoisesta, keramiikasta tai läpinäkyvästä lasista valmistetusta astiasta.
Lisää maukkaita reseptejä, löydät esimerkiksi täältä, tai muilta ruokaan keskittyneiltä sivustoilta. Kuten keittiössä yleensäkin, myös sorbetin valmistuksessa luovuus kannattaa. Kokeile siis rohkeasti yllättäviäkin makuyhdistelmiä ja löydä sillä tavalla oma, uniikki suosikkisi. Omia sorbettimakuja luomalla voit myös tarjota perheellesi ja ystävillesi uusia makukokemuksia ja uudenlaisia herkkuja, joita he eivät ehkä koskaan ennen ole maistaneet. Muista, että sorbetti on hyvä vaihtoehto jäätelölle erityisesti silloin, kun vieraiden joukossa on henkilöitä, joille maito ei sovi tai jotka muuten välttelevät eläinperäisiä tuotteita.