Olet ehkä monissa resepteissä puhuttavan jäätelökoneesta, mutta et välttämättä tiedä, millaisesta laitteesta on kyse. Monet jäätelöt ja sorbetit voi valmistaa myös ilman jäätelökonetta, joskin kone on kätevä hankinta paljon kotijäätelöitä ja -sorbetteja valmistaville. Tässä artikkelissa kerromme jäätelökoneesta, sen toimintaperiaatteesta ja siitä, kuinka paljon tuotteesta kannattaa maksaa. Tutustu myös muihin artikkeleihimme, joissa kerromme lisää jäätelöistä ja sorbeteista sekä niiden valmistuksesta.
Mikä jäätelökone on ja mihin sitä käytetään?
Nimensä mukaisesti jäätelökone on masiina, joka sopii ennen kaikkea jäätelön ja sorbetin valmistamiseen. Jäätelökone sekoittaa ja jäähdyttää jäätelömassan samanaikaisesti. Jäähdytysmekanismi voi olla joko rakennettu sisään, tai laitteessa voi olla kylmävaraava pohjaosa, joka jäädytetään etukäteen pakastimessa.
Jäätelön rakenne perustuu suurelta osin ilmakupliin, jotka syntyvät massaan vatkauksen aikana. Riittävän laadukas ja tehokas sekoitusosa on siis jäätelökoneen toiminnan kannalta erittäin tärkeä osa. Kylmävaraaja on huomattavasti jäähdytyslaitetta edullisempi tuote, joten kotikäytössä suositaan yleensä varaavia jäätelökoneita.
Miten jäätelöä tai sorbettia valmistetaan jäätelökoneella?
Jäätelöitä ja sorbetteja on monia erilaisia, ja toiset reseptit ovat monivaiheisempia kuin toiset. Kokeile erilaisia vaihtoehtoja ja löydä oma suosikkireseptisi. Muista kuitenkin, että kaupoissa ja ravintoloissa myytävissä tuotteissa on usein niin sanottuja salaisia ainesosia. Yritykset eivät halua paljastaa kaikkia reseptejään, joten kotikeittiön tuotteet eivät välttämättä vastaa tämän vuoksi ravintolatasoa.
Perusperiaate on se, että jäätelö- tai sorbettimassan ainekset sekoitetaan ensin erikseen, ja vasta lopuksi hyödynnetään jäätelökoneen sekoittavaa ja jäähdyttävää tehoa. Jäätelökonevaiheen jälkeen herkku joka tapauksessa vielä pakastetaan odottamaan tarjoilua. Tyypillisesti jäätelökoneen sekoitusvaihe kestää noin 20–60 minuuttia, ja tavoitteena on tehdä seoksesta kiinteää.
Kuinka paljon jäätelökone maksaa?
Markkinoilla on myytävänä monenlaisia jäätelökoneita, ja myös koneiden hinnat vaihtelevat suuresti. Edullisimmat jäätelökoneet maksavat muutamia kymmeniä euroja, mutta markkinoilla on myös satoja euroja maksavia vaihtoehtoja. Ravintoloiden ja kahviloiden käyttöön tarkoitettujen koneiden hinta voi nousta jopa tuhansiin euroihin, mutta ymmärrettävästi myös koneiden laatu ja huollettavuus ovat näissä tapauksissa toista luokkaa, kuin kotikäyttöön tarkoitetuissa edullisemmissa koneissa.
Ennen jäätelökoneen hankkimista kannattaakin miettiä, minkä verran rahaa olet valmis tähän harrastukseen sijoittamaan. Jos tavoitteena on valmistaa jäätelöä silloin tällöin lähinnä jälkiruoaksi, edullisempi vaihtoehto saattaa olla järkevin hankinta. Jos taas tiedät käyttäväsi laitetta paljon, ja jäätelön tekeminen prosessina on jo sinulle tuttua, kannattaa laitteeseen panostaa hieman enemmän.
Voiko sorbettia tai jäätelöä valmistaa ilman jäätelökonetta?
Monissa resepteissä suositellaan käyttämään jäätelökonetta, mutta kylmien kesäherkkujen valmistaminen onnistuu myös ilman sitä laitetta. Voit kokeilla valmistaa jäätelöä tehosekoittimella. Kaikkien sorbettien valmistus ei edellytä erityistä vatkausvaihetta, vaan ainesosien huolellinen sekoittaminen riittää. Löydä siis resepti, jonka toteuttaminen onnistuu ilman suurempia hankintoja. Jos sorbettien valmistuksesta tulee perheenne uusi harrastus, panostakaan myöhemmin jäätelökoneen hankintaan valmistuksen helpottamiseksi.