Jäätelö, mehujää ja sorbetti ovat suomalaisten kesäherkkuja. Siinä missä jäätelö yleensä sisältää maitoa ja muita eläinperäisiä raaka-aineita, sopii mehujää yleensä kaikille, myös perheen pienimmille ja jopa kaikkein allergisimmille henkilöille. Tässä artikelissa kerromme mehujään historiasta ja siitä, miten voit valmistaa tätä raikasta kesäajan herkkuja myös kotioloissa.
Mitä mehujää on?
Mehujäätä kutsutaan toisinaan myös juomajääksi ja limonadijääksi. Käytännössä kyseessä on jäätelön kaltainen tuote, joka sisältää jäädytettyä juomaa, käytännössä useimmiten limonadia. Yleensä mehujäätelö on jäädytetty tikun ympärille.
Mehujään historia
Mehujään historia ulottuu jo 1800-luvulle, jolloin varmuudella syötiin ensimmäistä kertaa jäisiä mehutankoja. Ensimmäinen suuressa mittakaavassa tuotettu ja markkinoitu tuote oli Eppersonin patentoima mehujää, jonka nimi oli Popsicle. Frank Epperson teki tämän huikean keksinnön jo 11-vuotiaana, ja haki myös keksinnölleen patenttia myöhemmin.
Julkisesti Eppersonin kehittämää Popsicle-mehujäätä tarjoiltiin ensimmäisen kerran vuonna 1922 Oaklandissa, jolloin uutuustuotetta jaettiin palomiehille. Kolme vuotta myöhemmin mehujään keksimä myi tuotteen oikeudet eteenpäin, ja nykyään tuotteen oikeuden kuuluvat Good Humor -yhtiölle.
Miksi mehujää on niin suosittu?
Mehujään suosio perustuu sopii siihen, että se sopii lähes kaikille herkuttelijoille. Myös ihmiset, joilla on jokin allergia, voivat nauttia tästä kesäisestä herkusta. Tavallinen jäätelö nimittäin sopii harvemmin laktoosi-intoleranssista tai maitoallergiasta kärsiville, joskin nykyään markkinoilla on myös maidottomia ja täysin kasvisperäisiä vaihtoehtoja.