Jäätelö on maitopohjainen jäädytetty jälkiruoka. Jäätelöitä on todella paljon erilaisia makuja, kuten vanilja, suklaa sekä mansikka. Perinteisiä suomalaisia jäätelömakuja ovat lisäksi muun muassa salmiakki sekä lakritsi. Jäätelö valmistetaan perinteisesti vedestä, rasvasta ja makeutusaineista. Toisinaan jäätelöön lisätään myös kananmunaa.
Suomessa valmistetaan neljää erilaista jäätelöä, joiden luokittelu perustuu niiden maitopitoisuuteen. Nämä ovat kermajäätelö, maitojäätelö, kasvirasvajäätelö sekä tofujäätelö. Lisäksi nykyään tuotetaan myös esimerkiksi kaurasta valmistettua kaurajäätelöä. Suosittuja tuotemerkkejä Suomessa ovat esimerkiksi Nestlén Pingviini, Valion Jäätelöfabriikki sekä 3 kaveria -jäätelö, mutta erilaisia merkkejä voidaan helposti laskea olevan useita kymmeniä.
Luonnollisesti myös erilaisia tapoja nauttia jäätelöitä on paljon, ja niitä myydäänkin niin tuuttimuodossa, puikkoina, pienissä purkeissa, keksin välissä, kuin isoissa perhepaketeissakin. Jäätelö on siitä mielenkiintoinen jälkiruoka, että sitä syödään oikeastaan kaikissa kulttuureissa, mikä on todella harvinaista ruokakulttuurille.
Jäätelön alkuperä
Jäätelön alkuperästä ei ole juuri tietoa, mutta sen sanotaan saaneen alkunsa Persiassa tuhansia vuosia sitten, jossa sikäläiset valmistivat erilaisia jäädytettyjä jälkiruokia. Niistä sitten myöhemmin muotoutui nykyisen länsimaisen kulttuurin tuntema jäätelö. Antiikin Kreikassa syötiin lunta, johon oli sekoitettu hunajaa ja marjoja. Todella monessa kulttuurissa olikin omanlaisensa jäätelön esimuoto, josta myöhemmin muotoutui jäätelö siten, kuin me nykyään sen tunnemme.
Vuonna 1846 aloitettiin jäätelön koneellinen valmistus, jonka myötä jäätelö kehittyi siihen muotoon, minä nykyään tunnemme sen. Suomeen jäätelö rantautui 1900-luvun alussa, mutta ensimmäinen virallinen jäätelöbaari avattiin vasta vuonna 1936 Helsingin Lasipalatsiin. Suomen ensimmäinen jäätelötehdas puolestaan perustettiin vuonna 1922 italialaisen Magin perheen toimesta. Jäätelö oli aiemmin vain erikoistilaisuuksien herkku, mutta pakastimien yleistyminen toi jäätelön tavallisiin koteihin. Tämän jälkeen jäätelön suosio lähtikin pikku hiljaa jyrkkään nousuun, saavuttaen ennen pitkää nykyisen suosionsa.
Mitä on sorbetti?
Sorbetti on jäätelöstä poiketen jälkiruoka, jossa käytetään pääraaka-aineina makeutettua vettä sekä marja- tai hedelmämehua. Toisin kuin jäätelössä, sorbetissa ei käytetä maitoa ollenkaan. Sana sorbetti tulee ranskan kielestä, joka puolestaan pohjautuu italian kielen sanaan sorbetto. Sorbetin alkuperän tiedetään pohjautuvan ottomaanien kulttuuriin 1600-luvulla, jolloin ottomaanit tekivät sorbettia kuivatuista hedelmistä ja kukista.
Sorbetti onkin nostanut päätään viime vuosina, ja nykyään sorbettia myydään todella laajalti. Sitä pidetään hieman terveellisempänä vaihtoehtona perinteiselle jäätelölle. Sorbeteissa perinteiset jäätelömaut, kuten vanilja ja suklaa loistavat poissaolollaan, ja paino on marjaisissa ja hedelmäisissä mauissa, kuten vadelma, omena, mansikka ja päärynä.
Jäätelö eri tapahtumissa
Jäätelö luonnollisesti sopii erinomaisesti erilaisiin tapahtumiin, kuten juhliin, ja parhaat halloween tai muut koristeet kruunaavat juhlan. Jäätelöstä voidaankin tehdä monenlaisia herkkuja, esimerkiksi kakkuja syntymäpäiville. Suomessa jäätelö on erittäin suosittua, mikä näkyy kauppojen kylmä-altaissa, jotka ovat täynnä erilaisia jäätelöitä. Erityisen suosittua jäätelö on kesällä, jolloin katukuvassa näkee jäätelökioskeja, jotka myyvät kymmeniä erilaisia jäätelömakuja.
Jäätelö on niin olennainen osa suomalaista kulttuuria, että sitä syödään luontevasti oikeastaan missä vain tilanteessa. Suomessa kulutetaan eniten jäätelöä asukasta kohti koko Euroopassa, noin 13 litraa vuosittain. Jäätelön salaisuus on ainakin osittain sen helppoudessa. Jäätelöä on äärimmäisen helppo syödä, ja se sopii monipuolisuutensa vuoksi niin virallisiin, kuin epävirallisiinkin tilaisuuksiin.