Suomalaiset ovat jäätelökansaa. Tämä näkyy myös kulutuksessa, sillä vain Australiassa ja Yhdysvalloissa syödään Suomea enemmän jäätelöä. Suomessa keskimääräinen kulutus on noin 14 litraa henkilöä kohti vuodessa.
Suomen suurimmat jäätelövalmistajat
Suomalaiset jäätelön tuottajat valmistavat jäätelöä lähinnä kotimarkkinoiden kulutusta silmällä pitäen. Suurimpien tuottajien vuotuinen yhteenlaskettu valmistusmäärä lähentelee 100 000 miljoonaa litraa, josta toki osa viedään myös Suomen ulkopuolelle. Suomen suurimpia jäätelövalmistajia ovat Valio ja Ingmanfoods. Näiden lisäksi Suomen markkinoilla jäätelöä tuovat ulkomaisista toimijoista esimerkiksi Unilever, GB Clase ja Nestle. Myös Lidl tuo maahan pieniä eriä jäätelöä.
Suomen markkinoiden erikoispiirre on juuri se, että markkinoita hallitsevat 80-prosenttisesti kotimaiset toimijat. Kansainväliset toimijat ovat pääosassa suurimmassa osassa maailmaa, mutta esimerkiksi kreikkalaiset luottavat suomalaisten tavoin kotimaisiin tuottajiin.
Teollisen valmistuksen perinteet
Tarinoiden mukaan jäätelön kaltaisen herkun historia ulottuu tuhansien vuosien päähän, mutta Suomeen nykymuotoinen jäätelö rantautui vasta 1800- ja 1900-luvun vaiheessa. Teollisesti jäätelöä on valmistettu vuodesta 1934 lähtien. Tuolloin valmistuksen aloitti Turun Valion meijerin tiloissa tanskalaistaustainen jäätelömestari Rasmussen. Tänä vuonna teollinen valmistus on siis jatkunut jo 75 vuoden ajan.
Rasvainen, kylmä ystävämme
Jäätelöstä on vuosien saatossa tullut monimuotoinen herkku, ja jäätelövalikoima on laajentunut vastaamaan yhä suuremman yleisön tarpeita. Erilaisia jäätelölajeja ovat nykyään kerma-, maito-, kasvirasva- ja sorbettijäätelö. Nimensä mukaisesti kasvirasvajäätelössä perinteisesti maidosta saatu rasva on korvattu kasvirasvalla. Sorbettijäätelössä puolestaan on vain vähän, tai ei lainkaan maitoa. Täysin maidottomia versioita ovat erilaiset mehu- ja limonadijäät, joita ei varsinaisesti edes lasketa jäätelöiksi.
Kotijäätelön valmistus
Teollisen valmistuksen lisäksi jäätelöä voi valmistaa myös kotioloissa. Kotona jäätelön valmistukseen käytetään yleensä kananmunaa, ja keskeisessä roolissa onkin kananmunien ja sokerin huolellinen vaahdottaminen. Huolellinen vatkaaminen prosessin muissakin vaiheissa on edellytys sille, että jäätelömassasta tulee kuohkeaa ja lopputuotteesta riittävän pehmeää. Lue lisää jäätelön valmistuksesta – sekä kotioloissa että teollisuudessa – muualta sivustoltamme.