Sorbetti on jäätelöä muistuttava kylmä herkku, joka ei kuitenkaan yleensä sisällä lainkaan maitoa. Sorbetin pääraaka-aineena toimii yleensä marja- tai hedelmämehu, eikä sorbettiin yleensä lisätä rasvaa. Tässä artikkelissa kerromme tämän herkullisen, kylmän jälkiruoan valmistuksesta.
Raaka-aineiden merkitys
Koska marjat tai hedelmät muodostavat sorbetin pääkomponentin, on tärkeää, että käytetään laadukkaita raaka-aineita. Suosi siis mieluiten tuoreita mansikoita mansikkamehun sijaan, ja käytä mieluiten kauden marjoja ja hedelmiä. Suomessa kesäaikaan tarjolla on erityisesti mansikoita ja mustikoita, ja syksyisin saatavilla on paljon puolukkaa ja lakkaa. Kun käytät kotimaisia, tuoreita raaka-aineita, saat sorbettiin autenttisia ja ajankohtaisia makuja.
Sorbettipohjan valmistus
Sorbettipohja valmistetaan vedestä ja sokerista. Sokeri on sorbetin koostumuksen kannalta tärkeä osa, jotta koostumuksesta tulee oikeanlainen. Jäätelön valmistukseen verrattuna sorbetin valmistus on vähän hankalampaa, sillä sokeri on ainoa jäätymistä säätelevä ainesosa. Sokeri jäätyy vettä alemmassa lämpötilassa, ja siksi sokerin määrällä on ratkaiseva merkitys.
Sorbeteista on olemassa monia reseptejä, joista osa sisältää jäätelön tavoin myös valkuaista. Sorbetti tunnetaan yleensä vegaanisena vaihtoehtona jäätelölle, joten kannattaa olla tarkkana siitä, sisältääkö valmiina ostettu sorbetti eläinperäisiä raaka-aineita vai ei.
Sorbetti ilman vettä
Vaikka vesi on perinteinen sorbetin ainesosa, voi herkun valmistaa myös ilman vettä. Tämä perustuu siihen, että marjoissa ja hedelmissä on muutenkin vettä melko paljon. Jos haluat pelata varman päälle, voit kuitenkin valmistaa sorbettisi pohjan vedestä ja sokerista, kuten perinteen mukaista on.
Jos haluat valmistaa sorbetin hedelmistä tai marjoista ilman vettä, soseuta ensin raaka-aineet (hedelmät/marjat) tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Paseeraa sose sen jälkeen siivilän läpi, ja sekoita sen jälkeen sokeri joukkoon. Nyrkkisääntö on se, että sokeria lisätään noin neljäsosa hedelmä- tai marjasoseen tilavuudesta. Sekoituksen jälkeen massan voi heittää jäätelökoneeseen.