Yksi vieraaseen kulttuuriin tutustumisen parhaista puolista ovat uudet makuelämykset. Ei siis olekaan hullumpi idea lähteä makumatkalle jäätelön ja sorbetin innoittamana, sillä nämä makuelämykset kertovat kyseisestä kulttuurista jotakin ihan perustavanlaatuista – ainakin herkkusuulle! Tässä artikkelissa tutustutaan hieman tarkemmin italialaiseen gelatoon ja algerialaiseen sitruunasorbettiin.
Italialainen gelato
Italialainen jäätelö eli gelato on yksi herkkusuiden eniten ylistämistä herkuista – eikä syyttä! Vaikka oikeastaan tämä herkku ei edes ole varsinaista jäätelöä, sillä sen valmistusprosessi on erilainen kuin perinteisen jäätelön valmistusprosessi. Lisäksi se eroaa perinteisestä jäätelöstä myös maultaan ja rakenteeltaan.
Italialaisen gelaton perusraaka-aine on täysmaito, ei kerma, kuten usein tunnutaan luulevan. Tämä on hyvä uutinen linjoistaan huolehtivalle herkkusuulle, sillä täysmaitoon valmistetun herkun rasvapitoisuus on aina alle kahdeksan prosenttia, kun taas tavallinen kermajäätelö sisältää rasvaa noin 12 %. Lisäksi gelato-artesaanijäätelö sisältää huomattavasti vähäisemmän määrän ilmaa kuin tavallinen kermajäätelö ja voi täten painaa reippaasti enemmän kuin tavallinen tehdasjäätelö. Painoero voi olla jopa 50 %. Gelaton hyvä puoli on myös se, ettei sen valmistuksessa käytetä lainkaan lisäaineita. Gelato pyritään nimittäin aina tarjoamaan tuoreena.
Algerialainen sitruunasorbetti
Algeria on monelle suomalaiselle turistille täysin tuntematon maa, vaikka maalla olisikin paljon tarjottavaa. Algeria ei ehkä ole tunnettu myöskään herkullisista kulinaristisista elämyksistään, eikä sen ruokakulttuurin yleensä katsota vetävän vertoja naapurimaa Marokon ruokakulttuurille, mutta Algerian sitruunasorbettiin kannattaa ehdottomasti tutustua! Etenkin kuumina kesäpäivinä tämä herkku on ihanan piristävä vaihtoehto! Algeriassa uskotaan, että sitruunan tuoksu voi viedä pois jopa pahoinvoinnin, joten ei olekaan ihme, että sitruunoita hyödynnetään Algeriassa monin eri tavoin.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä makea herkku kerää helposti ympärilleen myös kaikenlaisia kutsumattomia pörriäisiä! Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että Algeriassa sorbet-nimeä käytetään myös sitruunajuomasta, joka muistuttaa Suomessakin myytäviä jäähilejuomia ja jota saa myös sitruunan makuisena. Myös tähän juomaan kannattaa ehdottomasti tutustua, kunhan varmistaa, että ostaa juoman luotettavalta myyjältä, joka on tehnyt juoman puhtaasta vedestä. Muutoin herkullisen juoman seurauksena saattaa olla ikäviä vatsan väänteitä.