Jäätelö on suosittu, maitopohjainen herkku. Oletko pohtinut, miten maukkaat jäätelöt syntyvät? Tässä artikkelissa kerromme jäätelön valmistusprosessista ja siitä, miten herkulliset jäätelömaut syntyvät. Kerromme myös, mitä kuljetuksessa ja säilytyksessä on otettava huomioon, jotta jäätelön ominaisuudet säilyvät sellaisina kuin tuotantovaiheessa on tavoiteltu.
Raaka-aineet
Korkealaatuiset raaka-aineet ovat laadukkaiden elintarvikkeiden valmistuksen perusta. Jäätelö valmistetaan perinteisesti maidosta, mutta maitorasvan ja -proteiinin vaihtoehtona käytetään nykyään myös viljoja, tofua ja kasvirasvaa.
Jäätelöä valmistetaan lukuisia eri makuja, jotka luodaan lisäämällä jäätelöön tiettyä makua ja väriä tuottavia raaka-aineita. Suomessa suosittuja jäätelömakuja ovat esimerkiksi mansikka, suklaa ja vanilja. Myös salmiakkia ja lakritsia sisältävät jäätelöt myyvät meillä hyvin, mutta globaalisti niitä pidetään yleensä liian eksoottisina.
Jäätelövalmistajat tuovat markkinoille uusia jäätelömakuja vuosittain. Suosituimmat uutuudet jäävät usein osaksi jäätelövalmistajan pysyvää valikoimaa, kun taas vähemmän suositut kokeilut poistetaan usein valikoimista.
Valmistusprosessi
Jäätelöä voi valmistaa sekä tehtaissa että kotioloissa. Esittelemme alla tehtaiden valmistusprosessia. Osa valmistajista varjelee hyvin tarkasti prosessinsa eri vaiheita, jotta tuotesalaisuus säilyisi, mutta joitakin yhteisiä vaiheita jäätelön valmistuksessa on tunnistettavissa.
1. vaihe: Massan valmistus
Ensimmäisessä vaiheessa jäätelön valmistuksen raaka-aineista maito, rasva, sokeri, mahdolliset emulgointi- ja stabilointiaineet sekä monet makua antavat ainekset sekoitetaan keskenään.
2. vaihe: Homogenisointi
Toisessa jäätelönvalmistuksen vaiheessa luotu sekoitus homogenisoidaan korkeassa paineessa. Homogenisoinnin aikana rasva jakautuu pienempiin osiin. Tämä tekee jäätelön koostumuksesta miellyttävän.
3. vaihe: Pastörointi
Homogenisoinnin jälkeen jäätelöseos kuumennetaan 84 asteeseen, ja pastöroidaan. Tämä prosessi tappaa bakteerit.
4. vaihe: Kypsyminen
Pastöroinnin jälkeen jäätelöseos viilennetään 4 asteeseen, ja annetaan kypsyä pari tuntia.
5. vaihe: Pakastaminen
Viilentämisen ja kypsyttämisen jälkeen suoritetaan nopea pakastaminen. Nopeus on tärkeää, jotta jäätelöstä tulisi pehmeää ja sopivan notkeaa. Pakastusvaiheen aikana jäätelöseosta työstetään koko ajan. Tällöin ilman sekoittuessa massaan syntyy myös pieniä jääkristalleja.
6. vaihe: Maustaminen
Maustamisvaiheessa jäätelömassaan sekoitetaan suklaata, hilloa, marjoja tai pähkinöitä, jotka tuottavat jäätelöön lisää haluttua makua.
7. vaihe: Annostelu
Seitsemännessä valmistusprosessin vaiheessa tuotettu jäätelö annostellaan halutulla tavalla joko vohveleihin, rasioihin tai purkkeihin.
8. vaihe: Kovettaminen
Annostelun jälkeen jäätelö vielä jäädytetään noin –25 celsiusasteen lämpötilaan. Kovettaminen tapahtuu erityisissä kovettamistunneleissa, joissa jäätelövalmisteen päälle puhalletaan erittäin kylmää ilmaa. Kovettamisvaihe voi kestää muutamasta minuutista jopa pariin tuntiin, minkä jälkeen jäätelö voidaan joko varastoida tai jakaa heti tehtaalta eteenpäin.
Pakkausmateriaalit ja -vaihtoehdot
Jäätelöä myydään monin eri tavoin pakattuna, sekä erityisesti kesäaikaan myös irtotuotteena. Irtojäätelö kuuluukin oleellisena osana monen suomalaisen kesään. Jäätelöä myydään eri kokoisissa muovipurkeissa, vohveleihin annosteltuina yksittäispakkauksina sekä tikun ympärille kovetettuina. Ja myös tietysti pahvipakkauksiin tuotettuina litran ja puolen litran pakkauksina.
Jäätelön jakelu myyntipisteisiin
Jäätelön valmistusprosessissa lämpötilan säätelyllä on tärkeä rooli, ja sama pätee myös kuljetus- ja myyntitiloihin. Jotta jäätelö säilyttää makunsa ja koostumuksensa parhaalla mahdollisella tavalla, kylmäketju ei saa katketa missään kuljetuksen tai myynnin vaiheessa. Liian korkea lämpötila heikentää jäätelön rakennetta ja laatua, ja jäätelön kuljetuslämpötilan tulisikin aina olla alle –15 °C. Jo kertaalleen sulanutta jäätelöä ei saa koskaan pakastaa uudelleen.