Suomessa toimii lukuisia pieniä ja suuria jäätelötehtaita, ja jäätelö on suomalaisten ympärivuotinen arjen ja juhlan herkku. Eräs perinteisimmistä ja vanhimmista tehtaista on Helsingin Jäätelötehdas Oy, jonka historiasta ja asemasta kerromme tässä artikkelissa.
Helsingin Jäätelötehtaan syntyhetket
Jäätelötehtaan synty ulottuu Italiaan, Toscanassa sijaitsevaan pieneen Limanon vuoristokylään. Sieltä lähtivät aikoinaan matkaan kuusi italialaisen Magi-suvun veljestä, jotka suuntasivat kulkunsa Venäjälle. Venäjällä veljekset valmistivat kipsipatsaita, joiden tekemisen salat olivat oppineet jo kotimaassaan.
Venäjän vallankumouksen ollessa valloillaan italialaiset joutuivat jättämään yritystoimintansa ja matkasivat Helsinkiin. Helsingissä he perustivat maan ensimmäisen jäätelötehtaan vuonna 1922. Tuohon aikaan jäätelön myynti oli lähinnä irtomyyntiä, ja jäistä herkkua myytiin Helsingin kaduilla ja toreilla asiakkaille suoraan jäämurskeella täytetyistä puukärryistä. Aluksi jäätelön myyntiä harjoitettiin vain kesäisin, ja talvisaikaan italialaiset veljekset keskittyivät kipsitöiden tekemiseen.
Sotavuosien jälkeen
Toisen maailmansodan aikana koko jäätelötehtaan tuotanto lakkautettiin väliaikaisesti. Toiminta käynnistyi uudelleen vuonna 1946, jolloin toimipaikka siirtyi Eerikinkadulle. Osa kuudesta italialaisveljeksistä muutti myös noihin aikoihin muihin maihin, mutta Magin veljeksistä Bartolomeo ja Adriano opettivat jäätelön valmistamisen salat omille pojilleen. Nämä pojat, Aldo, Giuseppe, Matteo ja Oreste Magi, olivat viettäneet lapsuutensa äitiensä kanssa Italiassa, mutta muuttivat 1950-luvun lopulla Suomeen jatkamaan isiensä töitä.
Pojista Aldo ja Oreste Magi jatkoivat jäätelötehtaan toimintaa aina vuoteen 1991 saakka, jonka jälkeen he siirtyivät eläkkeelle. Toimintaa tulivat jatkamaan Aldon tyttäret Annette ja Tina sekä heidän miehensä Petri Sorjo-Smeds ja Björn Jansson. Tehtaan toiminta jatkui Liisankadulla vuoteen 1998, jolloin tehdas siirtyi Mäkelänkadulle. Mäkelänkadulta jäätelötehdas siirtyi aivan uusiin tiloihin Koskeloon vuonna 2015.
Yrityksen tuotevalikoima
Helsingin Jäätelötehdas on edelleen perheyritys, ja sen tuotteilla on vakiintunut käyttäjäkunta erityisesti pääkaupunkiseudulla. Monen suomalaisen kesään kuuluukin Helsingin jäätelötehtaan valmistama irtojäätelö, esimerkiksi kookoksen makuisena. Yritys noudattaa jokseenkin perinteistä tuotevalikoimaa, mutta ottaa jäätelöperheeseensä aika ajoin myös uutuusmakuja.
Yritys myy myös tuotteitaan myös niin sanottuna kotipakkaustilauksena. Tällöin asiakkaalle annostellaan 5 litran jäätelöammeeseen hänen valintansa mukaan joko yhtä tai maksimissaan kahta erilaista makua. Noutopisteet sijaitsevat pääosin Helsingin keskustan alueella.